пишите нам 
Ладошки: КПК, Коммуникаторы, Смартфоны, Windows Mobile, Symbian, Palm OS PDA и гаджеты
Ладошки: КПК, Коммуникаторы, Смартфоны, Windows Mobile, Symbian, Palm OS PDA и гаджеты
Ладошки: КПК, Коммуникаторы, Смартфоны, Windows Mobile, Symbian, Palm OS PDA и гаджеты
Ладошки к Солнцу! Ладошки: КПК, Коммуникаторы, Смартфоны, Windows Mobile, Symbian, Palm OS PDA и гаджеты
 

Приветствуем на Ладошках!

Ладошки, у меня РАНЧИК РОДИЛСЯ! :-) ... Уважаемые давние поклонники и посетители Ладошек! Я запускаю коммьюнити-сайт, новый проект, а вы все, будучи https://www.facebook.com/run4iq Бег для интеллектуалов. Бег для интеллекта. Бег "за" интеллектом. Он сам не придёт ;-) Ранчик родился! Андрей AKA Andrew Nugged Ладошки служат как архив программ для Palm OS и Poclet PC / Windows Mobile и разрешённых книг с 15 окрября 2000 года.
 
Электронная библиотека для КПК: информация о книге
лучшие книгипопулярные книги • новые книги за сегодня, за 3 дня, за 7 дней
книги по жанрукниги по автораминформация о библиотеке
простые анонсы новых книг на email ежедневно или раз в неделю


Харитя



автор книги:

Михаил Коцюбинский
об авторе подробно



жанр книги:

Детские
Классика
Сказки для детей


добавлена:
18.07.2005





- «     оценка: 3.4 (5 чел.)     » +
1   2   3   4   5
«хуже     ваша оценка     лучше»
скачать для Palm OS

PDB
размер: 9 Кб

скачать для Pocket PC

TXT
размер: 6 Кб

о книге:


Михайло Михайлович Коцюбинський вніс вагомий вклад у скарбницю дитячої літератури. Його твори починають вивчати в 4 кл. У розділі «Давно те діялось...» дітей ознайомлюють із першим його оповіданням «Харитя». Воно починається простим малюнком, яким змальовано хату бідної селянської сім’ї, у яку прийшло нещастя: помер батько і тяжко захворіла мати, а всі турботи лягли на плечі восьмирічної дівчинки. Вона хоч і через силу, але справляється з домашньою роботою. Але як же бути з хлібом, що осипається в полі, адже подія відбувається саме в жнива?

Любов до матері, почуття відповідальності маленької трудівниці за долю сім’ї підказують дитині вихід із тяжкої ситуації – треба самій вижати лан, попросити хрещеного батька звезти хліб у стодолу, і тоді: «Вичуняє мати з радощів... і не загинуть вони зимою з голоду». Ця робота для Хариті виявилась непосильною. Та, дякуючи людям, хліб не лишився на полі.

Своє оповідання М.Коцюбинський не випадково назвав іменем маленької героїні. У невеликому творі він зумів багато розповісти про життя сільської дівчинки. Письменник з симпатією ставиться до неї. Для змалювання зовнішності він використовує пестливі слова (голівка, пальчик, рученята) зворушливі порівняння («Харитя до мисника, легесенько, мов кізка, стрибнула на лаву, ластівкою припадає до хворої матері»), ніжні звертання (доню, дитино, перепілочко). Письменник милується зовнішньою і ще більше внутрішньою красою дівчинки (її добротою, чуйністю, прекрасними пориваннями маленького серця). Харитя – любляча і слухняна дочка. Щиро, по-дитячому виявляє вона свою любов до матері, свою турботу про неї. Болем озивається серце Хариті на кожен стогін хворої, кожне її зітхання. Дівчина цілує мамині руки, жаліє її: «Бідна мама! Все болить у неї...»

З великою майстерністю змальовує письменник пейзаж. Харитя бачить ті картини природи, милується ними в усіх розмаїттях барв, образів, відтінків. А бачити всю ту красу може лише тонка, чутлива душа.

отрывок из произведения:


...В печі палав вогонь і червоним язиком лизав челюсті. В маленькій хаті було поночі, по кутках стояли діди. На постелі лежала слаба жінка й стогнала. Се Харитина мати. Шість тижнів поминуло, як помер її чоловік, батько Харитин, і відтоді бідна удова тужить та слабує, а оце вже другий день, як зовсім злягла. Злягла саме в жнива, в гарячий час, коли всі, хто вміє жати, подались на ниву збирати на зиму хліб. I вдовине жито поспіло, та нема кому його жати; сиплеться стигле зерно на землю, а вдова лежить недужа: тяжка слабість спутала руки й ноги, прикувала до постелі... Лежить бідна мати Харитина та б'ється з думами...

Рипнули двері.

— То ти, Харитю? — почувся млявий голос слабої.

— Я, мамо!

3 дверей виткнулось спершу відро, до половини виповнене водою, далі русява головка дівчинина, нахилена набік до відра, а далі права рука, піднята трохи догори. В хату увійшла Харитя і поставила коло печі відро. Їй було вісім років. Десь дуже важким видалось Хариті те відро з водою, бо, поставивши його на землю, хвилинку стояла нерухомо, спершись на припічок і важко дихаючи. Ліва рука від незвичайної ваги зомліла, і Харитя не могла її зігнути. Але се було одну хвилину. В другій метнулась Харитя до мисника, легесенько, мов кізка, стрибнула на лаву, зняла з полиці горщик і поставила його коло відра.

— Що ти робиш, доню? — поспитала мати.

— Вечорю варитиму, мамо.

Слаба тільки зітхнула.

А Харитя й справді заходилася коло вечері. Змила в мисчині жменьку пшона, вкинула щіпку солі та зо дві чи зо три картоплини, налила в горщик води і приставила його до вогню. Люба було глянути на її дрібненькі, запечені на сонці рученята, що жвава бігали від одної роботи до другої. Великі сиві очі з-під довгих чорних вій дивилися пильно й розумно. Смугляве личенько розчервонілося, повні вуста розтулилися — вся увага її була звернена на роботу. Вона забула навіть і за нові червоні кісники, що двічі обмотували її русяву, аж білу, головку. Кісники ті були її радість, її гордощі. Оце третій день, як хрещена мати подарувала їй ті кісники, а Харитя й досі не натішиться ними...

Отзывы о книге

Ваше мнение будет первым.



 

Чтобы писать комментарии вам нужно
авторизоваться (войти) или зарегистрироваться
 

Скоро конкурс с призами! Подпишитесь: и узнайте, а также получайте ежедневный или еженедельный дайджест новостей, анонсов программ под ваш КПК, акций сайта на ваш почтовый ящик.
 
Помогите Ладошкам стать лучше своей поддержкой.

Хочешь футболку?
Хочешь? Жми - узнаешь
Поиск по сайту и книгам с помощью Google™:
  поиск и обсуждение книг, новых, старых, лучших, советы других и ваши мнения - на ФОРУМЕ САЙТА "Книги, книги, и другие книги".
Регистрация товарного знака в Украине patent.km.ua.
Telephones, address and opening times for shops, post and banks in the UK
 
 

 
те, кто брал читать эту книгу, также брали следующие книги:
Античные раскопки
Аркадий Аверченко
 3 кб  2 кб

Кантизм, как сущность германизма
Николай Федорович Федоров
 1 кб  1 кб

Хлопотливая нация
Аркадий Аверченко
 4 кб  3 кб


Как может быть разрешено противоречие между наукою и искусством?
Николай Федорович Федоров
 9 кб  6 кб

Ген Бесстрашия
Антон Антонов
 436 кб  233 кб

Уголовный Кодекс Российской Федерации
- без автора -
 166 кб  56 кб

Блудный сын философии (Ницше)
Николай Федорович Федоров
 3 кб  2 кб

Против войны
Теодор Драйзер
 4 кб  3 кб


Призрачная автономия
Николай Федорович Федоров
 1 кб  1 кб

Борьба с роскошью
Аркадий Аверченко
 4 кб  3 кб

Атлантида и Гиперборея
Рене Генон
 12 кб  8 кб

Безвозмездный дар
Константин Бояндин
 15 кб  9 кб

Возможны варианты
Леонид Нетребо
 7 кб  5 кб


Невыгодный нос
Михаил Евграфович Салтыков-Щедрин
 6 кб  4 кб

...И никаких вопросов!
Константин Бояндин
 10 кб  6 кб

Роковой Воздуходуев
Аркадий Аверченко
 5 кб  4 кб

Розарий
Монтегю Родс Джеймс
 18 кб  11 кб

Философские сказки для обдумывающих житье, или Веселая книга о свободе и нравственности
Николай Козлов
 502 кб  287 кб


Архиерейский насморк
Михаил Евграфович Салтыков-Щедрин
 5 кб  4 кб

Святые с предгорий
Фрэнсис Брет Гарт
 21 кб  13 кб

А вы знаете, что:


в этом разделе еще не голосовали ни за одну новость...

поддержите
Ладошки
 
Рейтинг Ладошек: КПК, мобильность, коммуникаторы, смартфоны, гаджеты, высокие технологии Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона Поддержите Ладошки: Как поддержать сайт?
Использование материалов сайта разрешено только при наличии
гиперссылки на страницу Ладошек без блокировки индексации
реклама на сайте    Andrew Nugged © 2000-2015